tiistai 5. huhtikuuta 2016

Graeme Simsion: Vaimotesti

Harva kirja on irrottanut minulta sellaiset naurukohtaukset kuin Graeme Simsonin Vaimotesti. Olkoonkin, että varmasti on olemassa henkilöitä, joita autismin esittäminen humoristisessa valossa loukkaa, tämän kirjan parasta antia ovat ne koomiset tilanteet, joihin ilmiselvän autistinen päähenkilö, genetiikan professori Don Tillman joutuu yrittäessään etsiä itselleen vaimoa. Don Tillmanin älykkyydestä, ilmiömäisestä omaksumiskyvystä ja muistista on etua työelämässä mutta naisten kanssa se ei edistä Donia ensimmäisiä treffejä pidemmälle, koska häneltä puuttuvat sosiaaliseen elämään tarvittavat tunnetaidot.

Päätökset tehdään - ainakin niin väitetään - puhtaasti faktojen perusteella. Tarina kuvaa sitä, miten hyvin pelkkä järkeen ja tieteen menetelmiin nojaaminen onnistuu, kun puhutaan ihmissuhteista. Don saa loistoidean. Hän päättää etsiä itselleen täydellisen vaimon laatimalla testikaavakkeen, jonka täyttäneiden ja oikein vastanneiden naisten joukosta hän löytäisi itselleen täydellisen kumppanin.

Kuten saattaakin arvata, täydellisen naisen hakuun tulee monta mutkaa. Ehdokkaita ei juuri pyöri nurkissa. Suurin mutka on kuitenkin baarimikko Rosie, jonka Donin ystävä Gene usuttaa tapaamaan Donia mutta joka on kaikkea muuta kuin Donin laatimien kriteereiden mukainen täydellinen kumppani. Jostain syystä Rosie kuitenkin saa Donissa aikaan eriasteista häiriitymistä ja tunteiden ylikuormittumista, kuten hän itse asian ilmaisee.

Donin elämää ohjaavat aikataulut ja henkilökohtaiset  projektit. Vaikka kirjan nimi on Vaimotesti, kirja kertoo pääosin isäprojektista, jonka Don käynnistää Rosien kanssa, jolla ei ole varmuutta isänsä henkilöllisyydestä. Sen sijaan Rosiella on tieto kurssijuhlasta, jossa Rosie sai alkunsa. Ja isäkandidaatteja tietysti on kymmeniä mutta Donin osaamisella yhdistettynä Rosien puhujanlahjoihin kaksikko käynnistää isänhaun. Rosien isäprojekti vie Donin ja Rosien paikasta, maasta ja tilanteesta toiseen, joissa on tavoitteena isäkandidaattien DNA-näytteen otto tavalla tai toisella.


Kestää aikansa, ennen kuin Don, jolla on opettelemista sosiaalisissa käytösnormeissa, pääsee omassa vaimoprojektissaan alkua pidemmälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti